Sınavlar

Sınavlar

     Sayın velilerimiz ve öğrencilerimiz, bu yazımızda birçok mesleğin kapısını aralayacak olan YKS sistemini, MSÜ sınavını ve PMYO (polislik)’yu tanıtacağız. YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) önlisans, lisans, Milli Savunma Üniversitesi ve polislik gibi alanlarda ilerlemek için girmemiz gereken bir sınavdır. YKS temel olarak Temel Yeterlik Testi (TYT), Alan Yeterlik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşan üniversiteye giriş sınavıdır.

22.11.2023 355

Temel Yeterlik Testi (TYT)

                Ortak müfredat olarak adlandırılan 9. sınıf ve 10. sınıf konularını kapsayan bir sınavdır. 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 Sosyal Bilimler ve 20 Fen Bilimleri olmak üzere toplamda 120 soru sayısından oluşmaktadır.

                Önlisans bölümleri (2 yıllık), polislik (PMYO) ve MSÜ (astsubay meslek yüksekokulları) için istenen puan türüdür.

Alan Yeterlik Testi (AYT)

              Ortak müfredatla birlikte çoğunlukla 11. sınıf e 12. Sınıf konularını kapsayan bir sınavdır. Gitmek istenilen bölüm doğrultusunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil olmak üzere 4 puan türünden oluşmaktadır.

Lisans için TYT ve AYT’ye birlikte girilmelidir. Puan hesaplanırken TYT’nin %40’ı ve AYT’nin %60’ı alınır.

Alanlar ve Ders Dağılımı

22-11-2023

 Alan başına 40 soru olmak üzere toplamda 160 sorudan oluşmaktadır ve sınav süresi 180 dakikadır.

NOT: Öğrenci tüm soruları çözmek zorunda değildir. Hangi alandan puanının hesaplanmasını istiyorsa o alanları çözmesi yeterlidir. Hangi alanın hangi testleri çözmesi gerektiği tabloda gösterilmiştir.

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ)

Harp Okulları 1 yılı hazırlık sınıfı olmak üzere 5 yıl, Astsubay Meslek Yüksekokulları 2 yıl eğitim vermektedir.

Harp Okulları için MSÜ, TYT ve AYT sınavları gerekirken Astsubay Meslek Yüksekokulları için MSÜ ve TYT sınavları gerekmektedir.

MSÜ sınavı TYT sınavıyla paralel olup aynı dersler ve aynı soru sayısı sorulmaktadır.

Harp okulları erkek ve kadın öğrencileri alırken Astsubay Meslek Yüksekokulları sadece erkek öğrenci almaktadır.

22-11-2023

 






Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO)

Lise ve dengi okul mezunu olan öğrenciler 2 yıllık eğitim-öğretim süreci sonunda polis memuru olarak yetiştiren Polis Akademisi kurumlarıdır. PMYO’dan mezun olan öğrenci ön lisans mezunu statüsünde değerlendirilir. Yüksekokul öğrencilerinin aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır.

Başvuru Süreci

Polis Akademisi resmi sitesi üzerinden e-Devlet şifresi ile başvuru yapılması gerekmektedir. İnternet üzerinden başvuru yapan, şahsen başvuru ve sınav için çağrılan adayların beraberinde kılavuzda ayrıntılıolarak belirtilen belgeleri getirmeleri gerekmektedir.

Adaylar PMYO sınavlarına girmeden önce ön sağlık komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçirilir. Ön sağlık kontrolü komisyonu tarafından “Polis Meslek Yüksekokulu Öğrenci Adayı Olur” kararı verilenler, fiziksel yeterlilik sınavına alınırlar. Fiziksel yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar mülakat sınav komisyonu tarafından mülakat sınavına tabi tutulurlar.

Sınav Puanı

·         Fiziksel yeterliklik sınavı puanının %25’i

·         Mülakat sınavı puanının %50’si

·         TYT puanının %25’i

PMYO için TYT taban puanı uygulaması yapılmaktadır. Her sene yenilenen kılavuzda taban puanı güncel şekilde takip edilmelidir.

Polislik (PMYO) başvuru tarihleri henüz belli değildir. Temmuz-Ağustos civarı başvurular açılır.

Başvuru Tarihleri

 17-01-2024