Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Teknoloji bağımlılığı, teknolojiyi kullanmada ve onunla ilişkide kişinin iradesini kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması hâlidir.

11.03.2024 31

Belirtileri Neler Olabilir?

·         Teknoloji başında harcanan vaktin giderek artması.

·         Ruhsal, sosyal, adli ya da bedensel bir sorun oluşturmasına rağmen teknolojinin kullanılmaya devam edilmesi.

·         Teknolojiden uzak kalınca huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması.

·         Planlanandan daha fazla teknoloji karşısında kalınması.

·         Teknolojinin, sorumlulukların (iş, okul, aile, bireysel temizlik gibi) yerine getirilmesini engellemesi.

·         Zamanın büyük çoğunluğunun, fiilen ya da zihnen teknolojiyle geçirilmesi.

·         Teknoloji başında geçirilen vakitle ilgili kontrolün kaybedilmesi.

Sebepleri Neler Olabilir?

·         Kontrolsüz ve ölçüsüz kullanımın ne olduğuna dair bilgi eksikliği

·         Bağımlılığın sonuçlarını bilmemek veya önemsememek

·         Merak duygusunu kontrol edememek

·         Bağımlı arkadaş çevresinin içerisinde bulunmak

·         Can sıkıntısı ve yapacak daha iyi bir şey bulamamak

·         Dışlanma korkusuyla arkadaşlarının her istediğini kabul etmek

·         Problemleri nasıl çözeceğini bilmemek ve  sorunları çözmek yerine teknolojiye yönelmek

·         Sosyal ilişki kuramamak ya da kurarken güçlük çekmek

·         Gerçek dünyada başarılamayan şeyleri, sanal dünyada elde etmeye çalışmak

Kimler Risk Altında?

·         Spordan uzak duran ve hareketsiz yaşamı  tercih edenler

·         Olumsuz ve bağımlı arkadaş çevresi bulunanlar

·         Ders başarısı sürekli düşük olan ya da okul dışı faaliyetlere karşı isteksiz olanlar

·         Arkadaş edinme, iletişim kurma ve iletişimi  devam ettirme becerileri az olanlar

·         Aile içi çatışmalar yaşayan, sağlıklı  iletişimi olmayan aile üyeleri

·         Hayatlarında kaliteli vakit geçirebileceği  aktiviteler bulunmayanlar

·         Sosyal ilişkilerinde kendini ifade etmekte güçlük yaşayanlar

·         Aileleri teknolojiyi olumsuz ve bilinçsiz kullanan bireyler

Adım Adım Teknoloji Bağımlılığı

Deneysel Kullanım: Merak

Kişi herhangi bir şekilde bir site, bir oyun, bir uygulama veya benzer bir teknoloji ürününden haberdar olur, onu merak eder ve dener.

Sosyal Kullanım: Grupla Olmak

Kişinin belli bir teknolojik ürünü devamlı ve düzenli olarak kullanan bir çevresi vardır. O çevreye girmek veya grup içinde kalmak üzere kendisi de kullanır. Grubun gündemine dâhil olur, dışında kalmaktan kurtulur.

Operasyonel Kullanım: Belli Bir Amaç Gütmek

Kişi zevk almak, problemlerden kaçmak, boş zaman doldurmak, can sıkıntısından kurtulmak, insanlardan uzak kalmak gibi amaçlarla bir teknolojik ürünü kullanmaya başlar ve kullanmaya devam eder.

Bağımlı Kullanım: Sorunun Ağına Takılıp Kalmak

Kişinin artık kullanmak için herhangi bir sebebe ihtiyacı yoktu. Bütün zamanını ve eylemlerini sırf bağlandığı teknoloji ürününe göre belirler ve o ürüne ayırır.

Teknolojiyi kötüye kullanma

·         İnterneti denetimsiz, sınırsız ve amaçsız,

·         Gündelik yaşamı ve sorumlulukları aksatacak şekilde,

·         Uzun süreli,

·         Uygunsuz içeriklere maruz kalarak,

·         Fiziksel, sosyal, psikolojik ve zihinsel gelişimi olumsuz etkileyecek biçimde kullandığımızda,

bu kullanım bizim için zararlı hale gelir.

Kötüye kullanma aşağıdaki gelişim düzeylerini olumsuz etkiler:

Fiziksel Gelişim     Psikolojik Gelişim     Sosyal Gelişim     Zihinsel Gelişim     Manevi Gelişim

Sosyal Medya Bağımlısı mısınız?

·         Canınız sıkılınca aklınıza gelen ilk seçenekse,

·         Gerçek hayatınızın önüne geçiyorsa,

·         Günlük hayatınızın ve sorumluluklarınızın aksamasına sebep oluyorsa,

·         Gerçek arkadaşlıkların yerini sanal arkadaşlıklar ve takipçiler alıyorsa,

·         Aşırı zaman alıyor ve ulaşılamadığında huzursuzluk oluşturuyorsa,

·         Sürekli bir şeyler paylaşma ihtiyacı duyuyorsanız, sosyal medya bağımlısı olduğunuzdan söz edilebilir.

Cep Telefonu

Aşağıdaki cümlelerin en az 5’ine katılıyorsanız cep telefonu bağımlısı olma riski taşıdığınız söylenebilir:

1.       Uyuduğumda cep telefonum ulaşabileceğim yerde durur.

2.       Cep telefonumu her zaman yanımda taşırım.

3.       Cep telefonumu sık sık kontrol ederim.

4.       Cep telefonumu kullanmaktan günlük işlerime vakit ayıramıyorum.

5.       Kendimi kötü hissettiğimde cep telefonumukullanmak bana iyi gelir.

6.       Başkalarıyla sohbette veya yemekte birlikteyken bile cep telefonumu sık sık kullanırım.

7.       Cep telefonumu kullanmadığım zamanlarda kendimi kötü hissederim.

Cep Telefonu Bağımlılığıyla Baş Etmek İçin

·         Sabah uyandığınızda kendinizi hazır hissetmeden (giyinmeden, kahvaltı etmeden vb.) cep telefonunuzu elinize almayın.

·         Güne pozitif ve sağlıklı şeylerle başlayın ve öyle sürdürün.

·         Yatağınıza gitmeden en son 30 dakika önce telefonunuzu kontrol edin. Eğer mesajlarınız, cevapsız aramalarınız varsa dönüş yapmak için ertesi günü bekleyin.

·         Uyku düzeninizi korumayı önceleyin.

·         Cep telefonuyla yapmakta olduğunuz en önemsiz aktiviteyi azaltarak işe başlayın.

·         Bir kişiyle yüz yüze iletişimdeyken cep telefonunuzu uzak bir yere koyma veya kapatma konusunda kendinizle anlaşın.

·         Yemek yerken, arkadaşlarınızla gezerken, bir işle uğraşırken, cep telefonlarınızı kullanmayın.

Daha fazla bilgi edinmek için https://tbm.org.tr/ adresini ziyaret edebilir ve Yeşilay ile ileşitime geçebilirsiniz.

Kaynak: https://tbm.org.tr/